Over ons

Geschiedenis van de Pluktuin

Pluktuin Amstelveen is een pluktuin, theetuin en bloemisterij in Nes aan de Amstel onder de rook van Amstelveen. De eigenaren Anne-Marie Fontijn en Gert Lutke Schipholt runnen dit veelzijdige bedrijf met veel passie en worden daarbij geholpen door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Op de plek van de pluktuin is al sinds 1930 een kwekerij gevestigd. De opa van Anne-Marie, Gerardus Fontijn had tot die tijd een groentekwekerij in Amsterdam. Deze moest echter plaats maken voor een werkverschaffingsproject n.l. de aanleg van het Amsterdamse bos. Het was crisis en Amsterdam had ruim 50.000 werklozen. De aanleg van het bos werd gezien als een goede mogelijkheid om die werkloosheid te verminderen, bovendien betaalde het rijk een deel van de loonkosten.

De kwekerij

De Amsterdamse kwekers kregen een nieuwe plek buiten de stad en Gerardus Fontijn streek met zijn gezin van 12 kinderen neer op de Amsteldijk zuid in Nes aan de Amstel. De nieuwe kwekerij aan de Amsteldijk bestond uit 2 ha volle grond teelt. Het hele gezin werkte mee.

De kwekerij van 2 ha is later opgesplitst in 4 smalle stroken van ieder een halve ha, zodat 4 zonen uit het gezin van Gerardus ieder hun eigen kwekerij konden beginnen. Eén van die zonen was Johan, de vader van Anne-Marie. Op zijn strook is nu de pluktuin gevestigd. Johan heeft op zijn kwekerij een smalspoor aangelegd zodat de geoogste groente met een lorrie naar voren kon worden gereden en daarna met de boot over de Amstel naar de veiling kon worden vervoerd. Dit smalspoor is nog steeds in de pluktuin te zien.

Na jaren van crisis kwamen jaren van welvaart en steeds meer kwekers gingen over van het kweken van groente naar het kweken van een luxe product, namelijk bloemen, zo ook Johan en zijn broers. Na verschillende soorten bloemen te hebben gekweekt is hij uiteindelijk rozen gaan kweken. In 1999 zijn de laatste rozen naar de veiling gebracht en is de rozenkwekerij gestopt.

Chrysanten Oogst
Anne-Marie en Gert

In het jaar 2000 is Johans dochter Anne-Marie op de oude kwekerij een pluktuin begonnen. Na jaren als bloemist te hebben gewerkt in Amsterdam, Londen, Stockholm en Melbourne was het tijd voor wat anders. Na een bescheiden start met het kweken van zelfplukbloemen en pompoenen kwamen daar al snel kinderfeestjes, high tea’s, lunches en workshops bij. In 2009 sloot haar vriend Gert zich aan en sinds die tijd runnen zij met veel plezier de pluktuin samen.

Heb je binnenkort iets te vieren, wil je iemand verrassen met een prachtig boeket bloemen, of heb je gewoon zin in een cappuccino met een lekker zelf gemaakt taartje in een prachtige tuin? Kom langs, je bent van harte welkom.

Graag tot ziens in de tuin!

ACTIVITEITEN, WORKSHOPS & ARRANGEMENTEN

Bij Pluktuin Amstelveen is in alle
seizoenen van alles te doen!